Fantastisk pakke i posten i dag!

Herlig, når det drypper litt på klokkeren også...

 

Ingen skolebibliotekar skikkelse med navn Silje Olden i boka, men like fullt gleder jeg meg til å ta fatt på Jørn Lier Horst sin nyeste bok i William Wisting "Katharina koden".

 

Jeg måtte forhøre meg med Jørn da boka kom ut, om det var en skolebibliotekar karakter i den nye boka hans. *ler*.

Kall det gjerne en "intern spøk".

Da Jørn Lier Horst var forfatterbesøk på skolen, oppfordret en kollega av meg at han burde skrive meg inn i hans neste bok.

Argumentet til kollegaen min?

"Hun er jo en karakter i seg sjøl" (eller noe i den duren).

Hva Horst's sitt eksakte ordelag var husker jeg ikke helt, men han var i alle fall noe tvilende om en skolebibliotekar var særlig spennende karakter i ei krimbok?

Da utbrøt jeg, som vanlig uten å tenkt meg særlig godt om på forhånd..

"HERREGUD mann, du vet jo at det finnes 2 typer bibliotekarer?!"

"Nei, hvilke 2 typer da?!"

Ehmm er det bare i mitt hodet at det finnes 2 typer eller kødda han med meg?

SALLAN som jeg prøvde å vri hjernen etter ett bedre alternativ, enn det jeg hadde i tankene!

Jaja nok om det.. Klarte ikke å komme opp med noe bedre, dermed måtte jeg jo bare si det som det var...

Jørn var jo så snill og gav vekk ei bok til en av mine lesere i forbindelse med lanseringen av boka. Det var riktignok ikke til å "stikke under en stol" at jeg var grisemisunnelig på vinneren.

Men snille som Jørn Lier Horst er lot han det dryppe litt på klokkeren også og det med en hilsen som gjorde meg "varm om hjarta".

Image may contain: text

 

At så få ord, kan gjøre så mye?!

MADE MY DAY!

Synes det er litt skit at jeg har en travel uke foran meg, når alt jeg vil er å lene meg tilbake å lese "Katharina koden" fra perm til perm. ASAP!

Når jeg tenker meg om, så er jo ikke denne uka travlere enn ellers..

På Sunnaas lærte jeg at det var vel så viktig med hvile som med trening, for personer med min diagnose.

Begynte hos fysioterapaut som både lærte meg treningsopplegg og avslappingsteknikker. Brukte laaaang tid bare for å lære å kontakt meg underlaget når jeg lå og satt.

Jeg hadde jo fader meg bare hode, rumpe og hodet nedi bakken, når jeg begynte.

Hver uke spurte hun om jeg hadde hatt tid til hvile og avslapping. 

"Ehhhmmm nei, men den uka har vært over snittet pga.... bla bla_" 

 

Til slutt sa hun "Silje... Nå har du gått til meg I ETT HALVT ÅR og HVER UKE unnskylder du deg med at DENNE uka har vært unormalt travel"

Ehmmmm. det gav meg en aldri så liten oppvekker. 

 I dag har jeg hatt fri fra jobb, hvilket betyr trening og egentlig litt hvile, blant alle avtaler. Fysio, ergo og vet ikke hva.

Jeg hadde planlagt støyping i dag og trening of course.

Skulle få litt hjelp av en kompis i dag og planen var egentlig å få unnagjort treningen før han kom.... Ehhhhhh... 

 Jeg så faktisk når postdama kom med pakken. Sallan mann, så glad jeg ble!

Image may contain: text

Nå sitter jeg her og lurer på om jeg skal prioritere trening eller hvile?  

 

Jeg vet jo hva jeg HELST VIL, samtidig har trening vært så som så den siste tiden.

DERFOR tror jeg at vektene og slynga for "få viljen" sin i første omgang, så får jeg bare glede meg til "Katharina koden" får ligge på stuebordet og vente litt til!

Image may contain: text and outdoor

Gleder meg..  PS det har vært en effektive dag med støyping i det minste. Nå er det lamper, bord og krakk på gang. Hvis alt går som planlagt, vel og merke. 

Image may contain: one or more people, people sitting and indoor

Roter like mye når jeg støyper, som når jeg baker.

Litt opprydningsarbeid også, i tillegg til trening og lesing. 

No automatic alt text available.

CRAP!!

Bloggens FB side "SILJEMEDVILJE"

Instagram @Siljemedvilje1 

Bli gjerne med og join Interiør og DIY gruppa mi på Facebook  "For oss som digger interiør og andre diverse DIY prosjekter."

 

#jørnlierhorst #williamwisting #wistingserien #krimbøker #realistiskekrimbøker #gyldendahl #gyldendahlforlag #katharinakoden #katharinakoden #betongbord #bordisement #bordavbetong #lagebordibetong #sement #mørtel #concretetable #concrete #diy #gjørdetselv #diybord #diyvbetongbord #diyconcretetable #interiør #tec7 #hvordanlagetbord #interiør #madebysilje #madebysiljemedvilje #interiørinspirasjon #interior #interiors #inspo #interiorinspo #interiorinspiration #interiørdesign #interiordesign

Vinn en signert Jørn Lier Horst bok. Nærmer seg trekning

Ikke gå glipp av den unike muligheten, av å vinne en signert utgave av Jørn Lier Horst sin nyeste bok i «William Wisting» serien. 

Katharinakoden ble lansert på torsdag og er allerede blitt veldig godt mottatt.

Eneste dere trenger å gjøre er å gå innpå bloggens facebookside Siljemedvilje, lik, legg igjen en kommentar  og del gjerne.

Vinneren blir trukket i morgen kveld.

MERK: Dette er en frittstående roman og selv om det er å anbefale å lese de foregående bøkene, er dette på ingen måte noen absolutt nødvendighet å ha let de tidligere bøkene.

VIKTIG at dere kommenterer på bloggens facebookside SILJEMEDVILJE, det er kun derfra jeg kan trekke vinneren og ikke på ulike delinger. 

Jeg har enda ikke rukket å lese boka, men som dere kan se her mottar boka ikke uventet strålende kritikker.http://www.gyldendal.no/Skjoennlitteratur/Krim-og-spenning/Katharina-koden

Jørn Lier Horst sin mangeårige bakgrunn som etterforskningsleder, bidrar til at bøkene fremstår som veldig troverdig, uten større overdrivelser enn det som strengt tatt skal til for å gi en god krimbok tilstrekkelig med spenning.

Jeg har som nevnt enda ikke rukket å kjøpe boka, men ettersom jeg forstår står politiets arbeidsmetoder også i denne boka i fokus.

Hans egenskap til å formidle politiets arbeidsmetoder på en down to earth måte, gjør at vi VET at Jørn KAN krim.

Horst sine kunnskaper innen teknisk og taktisk etterforskning, gir deg følelsen av at du kommer rett innenfor politisperringene og får ett realistisk bilde av hvordan politiet virkelig jobber.

Jeg sluker i alle fall ALT Jørn Lier Horst skriver rått og har enda til gode å lese en av hans bøker, uten å ha store problemer med å legge boka fra meg.

Det er dermed ikke sagt at bøkene hans er "dokumentar av en politimanns hverdag".

 ​Bøkene hans har selvsagt med de elementene som skal til, for å opprettholde spenningen.

Sleng der på og gå inn på  bloggens facebookside Siljemedvilje, lik, kommenter , tagg gjerne noen du vet ønsker seg boka og DEL GJERNE.

Enten dere er ivrige "Wisting" fans eller om dere enda ikke har fått lest dem.. 

SHIT SAME... 

Dette er en ypperlig anledning til å stifte bekjentskap mer Jørn Lier Horst og "William Wisting", enten dere velger og starte med de foregående bøkene og spare denne til slutt eller hoppe rett på "Katharinakoden". 

. Også i barnebøkene virker Jørn opptatt av lære barna om politiets arbeidsmetoder. På forfatterbesøk fenger han de unge med historier fra virkelige kriminalgåter.

 

 Jørn har også tidligere gitt ut faktaboka Kriminalteknikk, her tar oss med bak politisperringene og inn på  laboratoriet for å vise politiets arbeidsmetoder. 

Måtte bare ta med denne boka, for å understreke Jørn Lier Horst sin kompetanse inne politietterforskning.

Les mitt siste blogginnlegg om Jørn Lier Horst HER 

Du er selvsagt velkommen til å like bloggens Facebook side, Siljemedvilje, her legger jeg ut alle blogginnleggene mine :-)

 

 

#jørnlierhorst #williamwisting #wistingserien #krimbøker #realistiskekrimbøker #gyldendahl #gyldendahlforlag #katharinakoden #vinnkatharinakoden

Lyst å vinne en signert utgave av Jørn Lier Holst nyeste bok?

I dag lanserer Jørn Lier Horst sin nyeste bok om politietterforskeren  William Wisting , Katharina koden og jeg har fått muligheten til å gi en av mine lesere en signert utgave av boka .

 

 

Image may contain: 1 person, smiling, standing and indoor

WOOP WOOP

Delta i konkurransen og bli med i trekningen av Katharina.

Jørn Lier Horst blir ansett som en av nordens største krimforfattere.

Bøkene hans er oversatt til flere språk og han var vunnet flere gjeve priser som blant annet Glassnøkkelen,Rivertonprisen, Bokhandlerprisen.

Romanen Jakthundene ble tildelt alle de tre prisene  Rivertonprisen, Glassnøkkelen og den Svenske Deckarakademins pris

Jørn Lier Horst skriver populære bøker både for barn og unge, samtidig som han bøkene om William Wisting for voksne lesere.

 

 Det må innrømmes at jeg er grise misunnelig på vinneren, da jeg har ventet på boka selv og gleder meg vilt til å lese den.

Tanken på muligheten for å tukle litt med trekninga har så vidt streifet meg, men jeg ser  ikke helt hvordan jeg skulle fått til det?

Dessuten tror jeg boka hadde blitt en smule dårlig lesning, mtp den gnagende samvittigheten.

Det må innrømmes at tanken bare streifet meg som ett blaff altså.

LIK OG KOMMENTER på bloggens FB side SILJEMEDVILJE.

Du kan også gjerne tagge en venn, som du tror vil sette pris på Jørn Lier Horst siste bok.

Det er selvfølgelig ingenting i veien for å dele og dermed spre det glade budskap om at Horst sin nye bok endelig er i salg.

Vinneren blir trukket neste torsdag 31/8 og vil få den tilsendt av Jørn Lier Horst.

Forlagets omtale av boka:  

En sporløs forsvinning er et mysterium i seg selv. Men hva om den som forsvinner etterlater seg noe som gjør mysteriet enda større? 

Det er den tiden på året. For 24. gang på rad finner William Wisting frem papirene fra da Katharina Haugen forsvant. Saken ble aldri løst, og hvert år siden har Wisting oppsøkt Katharinas ektemann, som befant seg utenbys på jobb og hadde et solid alibi. Den jevnlige kontakten mellom Wisting og Martin Haugen har etter hvert utviklet seg til et vennskap. Denne gang finner han imidlertid Haugens hus lukket og låst. På årsdagen for sin kones forsvinning er Martin Haugen selv sporløst borte.

Samme dag får Wisting besøk på politihuset av den yngre etterforskeren Adrian Stiller, som arbeider med eldre og uløste saker i Kripos, såkalte cold cases. Den gamle Katharina-saken har forbindelse til en annen, gammel forsvinningsgåte. De to må gjøre felles sak, men samarbeidet med den kompliserte Adrian Stiller skal bli en utfordring for den erfarne Wisting. De to drevne etterforskerne må likevel finne et utgangspunkt de kan enes om, og bruke kreftene på å løse saken.

(Tilgjengelig fra www.jhorst.com, http://www.jlhorst.com/Nyheter/Artikkel/ny_wisting-krim/130 [Lest 23 august 2017])

                    Image may contain: 2 people, people smiling, eyeglasses, closeup and indoor

Jeg har truffet på Jørn ved flere ganger og som vi sier på Haugesundsk, han e jaggu meg ein knakande kjekke mann asså (LES: Kjempe snille mann).

Ingen sure miner fra den karen her, da jeg plukket han opp på flyplassen og droppet han av på feil hotell, FØR jeg freste hjemover.

 Ble ganske fortvilet da han dagen etter fortalte meg litt lattermildt at "Du Silje, du slapp meg av på feil hotell du.."

DAMN! Vi snakker Haugesund liksom?

Det er liksom ikke flust av Hotell og velge blant. Maritim hotell hadde byttet navn til Scandic. DERFOR kjørte jeg straka veien, litt småskjelven (mer enn normalt hehe),fikk tatt en selfie med han, før jeg  "dumpet" han av og kjørte hjemover egentlig ganske fornøyd med mitt første møte med Mr. Horst.  DOPE

                        Image may contain: 2 people, people smiling, eyeglasses and closeup

                Heldigvis, tok han Jørn det med ett smil.

 

At Jørn Lier Horst ikke bare er EN AV mine favoritt forfattere, men favoritt FORFATTEREN min er ikke noen nyhet, for de som kjenner meg eller for dere som har lest bloggen min.

DERFOR er det ekstra gøy og kunne få gi vekk Katharina koden til en av dere.

For all del, det finnes mange gode krimforfattere.

Både i voksen og ungdomslitteraturen.

(Som skolebibliotekar på ungdomsskole, leser jeg naturligvis en del ungdomsbøker også).

Men der andre krimforfattere driver research for å gi historien troverdighet, har Jørn Lier Horst ett aldri så lite fortrinn her.

Med sin 20 års erfaring som etterforskningsleder i Vestfold politidistrikt førstehåndserfaring innen taktisk politietterforskning og bevishåndtering, vet Horst hvordan han skal gi historiene sine troverdig og autentisk preg.

Jørn Lier Horst begynte å skrive bøker etter at en kveld slengte ei dårlig bok i veggen  (uvisst av hvilken forfatter) og fortalte kona, at dette kunne han ha skrevet bedre selv.

Kona oppfordret han til å forsøke å skrive og i 2004 kom debutboka Nøkkelvitnet .

Historien i boken er basert på det uoppklarte drapet på Ronald Ramm i Larvik i 1995. Dette var Horst sin første dag på jobb, og han ble den gang satt til å holde vakt ved politisperringen. 

Les mer om det uoppklarte drapet Krimroman om uoppklart drap

Det som ikke bare imponerer meg, men det som også fascinerer meg med Jørn Lier Horst er at han klarer å treffe og fenge lesere i ett helt aldersspekter og ulike lesenivå med sine 3 serier.

Det å kunne ta inn 3 serier av samme forfatter på en ungdomsskole og som fenger ulike lese og modenhets nivå på en så utrolig måte, er mildt sagt fascinerende.

Detektiv byrå Nr. 2 er en populær serie for yngre lesere.

Bøkene er flott illustrert, av Hans Jørgen Sandnes.

Disse er bøkene er jo som nevnt, beregnet på yngre lesere og det sier seg selv at disse ikke akkurat på utlånstoppen på en ungdomsskole.

Men på en skole har vi elever med ulike behov og disse elevene skal selvfølgelig også, tilbys gode bøker.

DERFOR tar jeg inn Detektiv byrå Nr. 2 serien, selv om det naturligvis fåtall av elevene som er i denne målgruppen på ungdomsskolen.

Likevel er det til stor glede for dem det gjelder.

I forbindelse med Blest litteratur festivalen i fjor, var vi så heldige å fikk han til 2 oppdrag på ungdomskolen vår.

Egentlig hadde han vel i utgangspunktet ,kun tenkt seg på barneskolen.

Muligens jeg pushet litt på her, da jeg mente at ungdommene (*kremt*) så absolutt hadde utbytte av ett forfatterbesøk av han Jørn. 

                                       Image may contain: 2 people, people smiling, people standing and indoor

 

                           Her i mediateket på skolen.

Pssst. Til ALLE foreldre på barneskolen, introduser de for Detektivbyrå Nr. 2 . og senere CLUE serien.

Her snakker vi spennende lesning fra en forfatter, som KAN krim og som vil drive barna deres til videre lesning.

Selv om jeg selv var fan av Wisting bøkene lenge før jeg kjente til CLUE SERIEN, er denne serien absolutt min favoritt i skolebiblioteket.

Det er så ekstremt kult med en serie, som jeg både kan tilby de fleste elevene uavhengig lese g modenhetsnivå.

 Disse bøkene er både lettlest og overkommelige bøker med ett godt og spennende innhold, som  BÅDE kan tilbys til en svak eller umotivert leser og til den mer modnere leseren.

 

Å finne en god lettlest bok med ett meningsfylt og spennende innhold , er lettere sagt en gjort.

Dette gjelder ikke bare den svake leseren, men også vel så mye til den umotiverte leseren som rett og slett ikke gidder å lese.

"Eg lese ikkje! Gidda ikkje å lesa! Lesing e sååå kjedelig !!! Eg har aldri lest ei heile bok, eg klare bare ikkje å komma igjennom"

Da går jeg bare rett bort å plukker ut ei bok i CLUE serien, med oppfordring om at de skal lese den. Siden den ne type lånere, kun er der for de "må" lese i skolens regi tar de som regel i mot den boka. Den ser nemlig "overkommelig" ut for de fleste og det pleier stort sett å være suksess.

Det er ett safe valg, som jeg vet er spennende nok til å drive dem videre til neste side.

Istedenfor at disse elevene velger seg den tynneste boka i hylla, uavhengig innhold og skriftstørrelse (det hjelper i noen tilfeller å påpeke at den valgte boka har "bibelskrift")...

Kan jeg takket være Jørn Lier Horst tilby dem en bok, som er overkommelig og som forhåpentligvis vil bidra til å fremme leselysten , fremfor å "drepe" den ytterligere.

Selv om CLUE bøkene i utgangspunktet er ment for yngre lesere, funker de fett på ungdomsskolen også.

Jeg har selv en gutt som er veldig glad i og lese og ei som er mindre glad i å lese.

 CLUE serien derimot, er hun VELDIG begeistret for.

Hun venter stadig på nye bøker i CLUE serien og spør meg jevnt og trutt om når neste bok kommer.

 "Mamma, kan du ikkje spør han Jørn Lier Horst om ka tid neste bok komme?!"

"Ehhhhmmm tja... *kremt*" 

DET er jaggu meg bra gjort, når vi snakker om ei som helst ikke vil lese bøker før hu "må".

Nå nærmer det seg styggelig siste bok i serien.

Håper derfor inderlig at Jørn Lier Horst følger opp med noe  nytt og spennende, for denne målgruppa.

Det vil i så fall bli lett å pushe bøker fra "Jørn Lier Horst, han som skrev CLUE serien vett du!" 

Les om Jørn Lier Horst skriver krim for tre generasjoner

Hvis dere har barn eller barnebarn, vet dere nå hvilke bøker dere skal kjøpe eller eventuelt låne.

DERFOR....

Hvis du enda ikke har lest bøkene om William Wisting , anbefaler jeg på det sterkeste å starte asap..

Dette er spennende, velskrevne og realistiske krimbøker, hentet fra en politimanns hverdag. Man føler at man blir tatt med på innsiden av en realistisk politi etterforskning, historiene for ett autentisk preg pga forfatterens politibakgrunn.

 

 

Selv om han siden 2013 har jobbet som forfatter på fulltid, har han skrivebula si like ved politihøyskolen, hvor  han deler kantine med politiet og derfor holder han seg fortsatt oppdatert.

Nå er det bare å glede seg til William Wisting kommer på tv skjermen.

Les om Jørn Lier Horsts bøker om William Wisting blir TV-serie​

 

Off altså, jeg kunne visst skrevet i dagevis om denne karen her!

Men nok er nok, for denne gang i alle fall.

Vil du være med i trekningen, trykker du liker og legger igjen en kommentar på bloggens Facebook side, SILJEMEDVILJE .

Eventuelt kan du tagge en venn ,som vil ha glede av boka 

Det er selvsagt ingenting i veien for å like siden min, ei heller å dele det glade budskap !

Ha en strålende dag!

Det er jo jammen meg snart helg folkens :-)

#williamwisting #jørnlierhorst #krimbøker #bøker #wistingserien #gyldendahl #gyldendahlforlag #krimforfatter #realistiskekrimbøker#autentiskekrimbøker #krimbøkerforbarn #krimbøkerforunge #krimbøkerforungdommer #clueserien #detektivbyrånr2 #godelettlestebøker #tipstilgodelettlestebøker #lettlestebøkermedbrainnhold #kathrinakoden #lanseringavkathrinakoden #lanseringavnywilliamwistingbok #lanseringavnyjørnlierhorstbok #nybokfrajørnlierhorstisalg #vinnjørnlierhorstsinnyestebok #hansjørgensandnes #ronaldramm #ronaldrammsaken #coldcase #uoppklartedrap #williamwistingblirtvserie #filmatiserinagavjørnlierhorstsinebøker #wistingpåtv #nykrimserie #williamwistingbøker #wistingbok #blestlitteraturfestival #litteraturfestivalitysvær 

Gleder meg til å høre Geir Tangen bokbade Chris Tvedt

På Tysværtunet i kveld.

Fikk høre Chris Tvedt flere ganger under Krimfestivalen i Oslo, for noen uker siden og må si at han imponerte meg stort.

En mann som snakker rett fra levra..

Det liker jeg!

Så lenge at det ikke er sånn negativt ladet vel og merke.

Han var rett og slett kjempe morsom og la ikke skjul på en ting. Noe la han nok skjul på, men åpenhjertig?

DET var han!

Spurte Sarah Natasha Melbye, så fikk hun svar...

Som da hun spurte om han noen gang hadde vært misunnelig på hovedpersonen i bøkene sine. (Husker ikke eksakt ordlyden i spørsmålet men..)

Fant Tvedt ingen grunn til å legge skjul på at når hovedpersonen i bøkene om forsvarsadvokaten Mikael Brenne fikk blowjob av en kvinnelig klient i fengselet..

VEL... Jeg trenger vel ikke si så mye om det.

Men hadde han svart noe annet, hadde han mistet all troverdighet fra min side.

Det var jo litt kult at han ble utnevnt som en av de 5 nominerte til Riverton prisen, spesielt siden han skulle komme hit i kveld.

Om vi har en Riverton nominert eller en Riverton vinner på besøk i kveld, er vi nødt til å vente til i morgen for å få vite.

Han er i alle fall i godt selskap da de 4 andre nominerte er Unni Lindell, Torkil Damhaug, Kari Fossum og Bjørn Olav Nordahl.

Jeg kjente ett lite støkk i magen den ene kvelden under Krimfestivalen, da han ble introdusert som Bergens største forfatter på hovedscenen i Teaterkjelleren.

Dersom ikke Gunnar Staalelsen er i salen, ble det lagt til.

EHHHHMMM.

At Staalelsen satt rett foran meg, var grunnen til at jeg kjente ett ørlite søkk i magen.

Mulig at jeg tar feil...

MEN jeg har en svak fornemmelse av at dersom Gunnar Staalelsen selv skulle gitt denne betegnelsen til NOEN, hadde den muligens blitt gitt til ham selv?

Her sitter Gunnar Staalelsen. Jepp han var på plass i salen!

Staalesen så heldigvis ut til å ta det hele med godt humør han da.

MEN jeg gleder meg altså til å Geir Tangen i bokbad med Chris Tvedt i Tysvær folkebibliotek Kl 19 i dag.

KOM KOM!

Det ekstra gøy, når det er Geir Tangen som skal lede an.

Geir Tangen er en knakande kjekke fyr,!

Traff både han og kona Agnes i Oslo på forskjellige tidspunkt og begge kom bort og gav meg en god klem.

SÅNT er koselig vettu!

Både han og kona Agnes Matre som også er forfatter, var såpass gjestfri at de åpnet døra for meg hjemme hos dem for at jeg skulle få signert en mengde julepresanger..

Omtrent alle som ikke hadde boka fra før, fikk den til jul for å si det sånn!

Det ble til og med ei Maestro bok med til pakkelek med klubb jentene.

Noe som førte med seg litt styr og behov for medsammensvorne ift trekning.

De som skulle få til jul kunne jo ikke vinne an..

Kunne jo ikke akkurat be om omtrekking, fordi "denne skal du få til jul?"

Boka hans Maestro tok meg med storm, noe som var litt uventet.

No hard feelings Geir?

MEN en debut bok om krim fra Haugesund, liksom?

Ehhhmm hadde vel ikke de altfor store forhåpningene men...

Gledet meg uansett å lese om Haugesund i det minste.

De påfølgende dagene ble nesten ett helvete! Klarte rett og slett ikke å legge boka fra meg!

Kan takke høyere makter eller hvem som helst, for at jeg ikke hadde ungene den uka.

Det hadde vært fare for at ungene ville blitt gående for lut og kaldt vann.

Til tross for sene kvelder, ble det tidlige morgener for å få lese før jobb.

Som ikke det var nok avspaserte jeg på tampen av arbeidsdagen, for å dra hjem for å fortsette å lese!

Må innrømme at langt bak i hodet en plass, spant tanken om en egenmelding.

For å lese bok, liksom?!

Er ikke nerd da?

NEIDA! Bare fullstendig oppslukt av ei drit bra bok!

Men det gir jo dessverre ikke grunnlag for en egenmelding akkurat.

Begynte derfor å kjenne etter om det ikke var noe vondter NOEN PLASS?

Anywhere?

Men nada, niks, zero!

DAMN baby!

Skulke har jeg ALDRI gjort og jeg tviler på at boka hadde vært fullt så god da?

Den dårlige samvittigheten hadde nok overskygget det meste. GARANTERT!

Maestro er blitt solgt til en rekke land og gjør for tiden, STOR suksess i utlandet!

Det er kult altså!

Jeg kunne godt tenkt meg å les krim fra Haugesunds gater, på ett annet språk gitt.

Men det måtte nok blitt på dansk. *KREMT*

Engelsk hadde jo vært kult! Men vet ikke om den er kommet ut i England?

Pssst Chris Tvedt lovet meg en nye selfie når han kom, dersom det vi tok i Oslo ikke ble bra.

Men jeg tror heller at det er meg og Geir burde tatt nytt, for jeg vel strengt tatt sett bedre ut enn det der?

Omtrent samtidig som Geirs oppfølger hjerteknuser kommer ut i mai.

Kommer kona Agnes Matre ut med krim debuten Skinnet bedrar!

DEN boka er jeg superspent på!

At Geir Tangen flere ganger har uttalt at han er grise misunnelig på plottet i boka?

Say no more!

Undertegnede har selvsagt forhåndsbestilt begge bøkene og gleder seg vilt!

Har det sykt travelt i dag og dermed lite tid for korrektur lesing.

Da får dere rett og slett ta det dere får!

MEN JEG HÅPE SOM MANGE SOM MULIG, HAR MULIGHET TIL Å KOMME PÅ TYSVÆR FOLKEBIBLIOTEK I DAG KL 19.

VEL MØTT FOLKENS!

PSSST...

Det er gjerne velkomne til å like bloggens FB side Siljemedvilje .

Her blogger jeg om så mang alt fra interiør, hverdagslivet, utfordringer CP diagnosen medfører, bøker og forfattere... You name it?

Bare ment som ett lite tips helt på tampen.

Ha en strålende dag!

Håper vi sees på Tysvær folkebibliotek i kveld da?

#christvedt, nominerttilrivertonprisen, #rivertonprisen, #rimeligtvil, #densomforvolderenannensdød, #mikaelbrænne, #krimfestivalenioslo, #geirtangen, #maestro, #hjerteknuser, #agnesmatre, #skinnetbedrar, #tysværfolkebibliotek, #tysværtunetkulturhus, #gunnarstaalesen

Mitt møte med Juan Pablo Escobar

Hørte Juan Pablo Escobar fortelle om den sterke historien sin, om en mildt sagt spesielle barndom i samtale med Anne Grosvold på fredag og Asbjørn Slettemark på lørdag.Image may contain: 2 peopleJeg har lyst å videreformidle min tolkning,oppfattelse, opplevelse av den dramatiske beretningen til den høyst surrealistiske barndommen til Juan Pablo Escobar.
Sønn av historiens mest beryktede narkobaron, kjent for mange av oss igjennom den populære Netflix serien NARKOS!

 

Han har skrevet boken Min far Pablo Escobar, for å fortelle sin historie om faren og oppveksten sin.

Pablo Escobar og hans organisasjon stod bak 80 % av importen av kokain til USA.

Hans motto var "sølv eller bly" og alle som stod i hans vei eller ikke godtok korrupsjon ble drept.


Escobar og hans kartell skal ha flere 1000 liv på samvittigheten.
Det anslås at omkring 4000 skal ha måttet bøte med sitt liv, som følge av hans organisasjon.

Kartellet dro inn 420 millioner dollar i uka med sin narkotikavirksomhet, anslås det
Kilde: Side 3

http://www.side3.no/krim/10-absurde-fakta-om-pablo-escobar/3423135801.html

Hans hovedformål med foredragene OG boka "Min far Pablo Escobar" er å få folk til å slutte å glorifisere farens liv og virksomhet (og da SPESIELT mtp ungdommer). Ett synsom folk gjerne har fått, da spesielt igjennom serien NARKOS på Netflix.


Juan Pablo forteller om en barndom, som slett ikke var slik som den gjenspeiles i serien.

Han forteller om en rekke henvendelser fra ungdom, som hyller faren hans og gjerne vi følge i hans fotspor.

Dette opplever han som skremmende.

Derfor er hans ønske å nå frem til ungdom i et forsøk om å få dem til å ta avstand fra narkotika, ved å fortelle om ett liv som var langt så glamorøst som det blir fremstilt.

Juan Pablo Escobar forteller at hensikten med boken og foredragene er for å forsøke å hindre at historien gjentar seg.

Selv forteller beskriver han Pablo Escabor som en kjærlig far, som satte familien svært høyt.

Juan Pablo ba ofte faren sin om å slutte med disse ugjerningene, men akkurat på dette punktet var faren svært lite tilbøyelig for å høre etter.

Han sier faren aldri adlød ordrer fra andre, når det kom til den kriminelle virksomheten.

Hans sønn mener  at han selv ikke kan dømme faren som person, samtidig som han understreker at han tar avstand fra og fordømmer de kriminelle og brutale handlingene hans


Juan Pablo fikk først vite av sin far at han var en "banditt", da han var 7 år i forbindelse med at faren hadde "order a hit" på justisministeren.


Deretter fortalte faren åpenhjertig sin sønn om sine ugjerninger, drap etc.


Han kunne gjerne si at det var han "drepte den mannen", mens de så på nyhetene.


Sønnen undrer seg over hvordan det politiske system kunne gi rom for en slik mann, som faren. Boken skal visstnok presentere en del refleksjoner knyttet til dette spørsmålet.

En ting som er sikkert at Escobar ikke kunnet drevet denne virksomheten, uten ett korrupt system.

I følge sønnen, spaserte hans menn om bord på fly til USA uten noen form for visum eller pass med kilovis av narkotika .


 

Det var  i motsetning til slik det fremstilt i Narkos, på ingen måte noe glamorøst liv. Da spesielt etter at Juan Pablo fylte 7 år.


Snarere tvert i mot.


Det var ett liv på flukt.

Til tross for enorm rikdom skjulte de seg gjerne på hytter uten elektrisitet og gjerne perioder uten  mat, kun omringet av "men With guns" og ingen å leke med.

Han minnes tiden da faren satt i fengsel, som en stor lettelse og følte seg da endelig ganske trygg.

Dessverre tok ikke faren i mot "this opportunity that he was given " (sitat Juan Pablo Escobar) og rømte fra fengselet.

Han forteller at han leste gjennom manuset til "Narkos" 6 måneder, før de begynte å filme og fant en rekke feilopplysninger og tilbød dem derfor tilgang til arkiver som inneholdt mengder av bilder og "beviser".


Dette viste derimot ikke "folka bak Narkos" noe interesse for og han mener de ville videreformidle historien om Pablo Escobar fra DEA sin side, av politiske grunner.

Juan Pablo Escobar mener legalisering er veien å gå for å bekjempe narkotika og brutaliteten og kriminaliteten, som oppstår i kjølvannet av denne virksomheten.


Han forteller at det nå har vært forbud  mot narkotika i 100 år (correct me if I`m wrong?) og mener dette ikke har ført oss noen vei!


Selv hadde han fri tilgang til narkotika (naturligvis) og fikk beskjed av faren at han kunne få prøve hva som helst, dersom han ville....


På tross av fri tilgang til (i hans verden legalisert ) narkotika, følte han aldri hverken behov eller ett ønske om å prøve selv!


Han fortalte at han kun hadde prøvd marihuana en gang i en alder av 27 år, flere år etter at faren tok livet av seg.


Akkurat dette er en av tingene som han bestrider mtp hva som kommer frem i serien Narkos.

Her kommer det frem at faren ble drept av politiet (ettersom jeg forstod det? Har selv sett serien, men husker ikke helt).

Men sønnen mener bestemt at faren tok livet sitt.

Han forteller at han snakket med faren like før han døde.

Faren ringte han en rekke ganger forut før han døde, mens han selv og familien var på flukt på en helt annen kant.

Juan Pablo sa til faren gjentatte ganger at han måtte slutte å ringe, fordi politiet kom til å spore han.

Han mener at faren gjorde dette, av ett ønske om å bli tatt!

Dette forstod jeg ikke helt? Fordi i mitt hode, tenkte jeg at da ville jo familien bli sporet opp også?

Dessverre hadde jeg ingen å spør om hva han egentlig mente med dette?

Men så traff jeg Asbjørn Slettemark utenfor samme kveld og fikk oppklart at det var kun faren de hadde "sporing" på og ikke de han ringte til..

Kanskje logisk, men dette undret jeg meg over og var greit å få det oppklart uansett ..

Da beskjeden om at faren var død kom, sverget han å hevne seg over farens død. Men han forteller at dette varte kun i 10 minutt, før han innså at han var i ferd med å følge "farens fotspor".
Med høy risiko for sitt eget liv tok han initiativ til møte med kartellene og noen av de etterlatte etter farens ofre, for å forsøke å få til forsoning.

Selv 20 år etter farens død er det fortsatt stor risiko forbundet med å tre frem i offentligheten og utgivelse av denne boken.
MEN han mener det er viktig å vise ungdommene som oppmuntres til narkotika dealing gjennom Narkos, at livet ikke var så glamorøst som det fremstilles

Etter farens død var familien tvunget til å flukte fra landet med fare for deres eget liv.

Juan Pablo hadde en pris på hodet sitt på 4 millioner dollar!

Problemet var at ingen land vil ta i mot dem, med unntak av Mosambik.
Juan Pablo skiftet senere navn til Sebastián Marroquín.

De prøvde først å flykte til Tyskland, men da ble de sendte direkte tilbake til Colombia.

De bønnfalt dem om de ikke kunne få kjøpe billett til hvilket som helst annet land. Men de MÅTTE returnere tilbake til Colombia. Dette mener han var på grunn av at de ønsket dem drept.

 

Som svar på spørsmålet fra Asbjørn Slettemark "what are your plans forthe future?", svarte Juan Pablo Escobar kjapt og kontant "Staying alive!".
Det må jeg si var en ganske OK plan for fremtiden. Det gjelder jo oss alle, men spesielt for Escobar som setter livet på spill for å forsøke å hindre at historien gjentar seg.


Jeg fikk tid til en prat med ham da jeg fikk signert 2 bøker, en til meg selv og 1 til presang!

Image may contain: 1 person, sitting and text

 No automatic alt text available.
Da jeg snakket med han skrøt jeg av foredraget, over hvor modig han var og hvor viktig det var å vise ungdommene den brutale virkeligheten, istedenfor det glamorøse livet som blir fremstilt etc..

Image may contain: 1 person, sitting and text


Og det var NETTOPP dette som var hovedmålet hans, som nevnt innledningsvis.


FORSØKE OG NÅ UNGDOMMENE OG FORHÅPENTLIGVIS FÅ DEM TIL Å TA AVSTAND FRA NARKOTIKA.

Jeg fortalte ham at jeg jobber som skolebibliotekar på ungdomsskole og hvor enormt viktig budskap dette var bla bla..

 

Etter bøkene var signert og jeg skulle gå, bad han om å få hjelpe til med å få bøkene på plass i nettet mitt.
Nesten surrealistisk å møte en så jordnær og ydmyk mann, når man tenker på oppveksten han og hans fare brutale og hensynsløse handlinger.

Akkurat i det jeg gikk og han trodde han endelig var kvitt "kaklehøna fra nord" holdt jeg på og si....


*Klasket jeg meg i pannen*!!!

Her står jeg og diskuterer med han om hvor viktig budskapet hans er, ungdommer og narkotika osv.

Han forteller at det er det som er målet hans og nå ut til ungdommene etc.

Jeg forteller videre at jeg jobber som skolebibliotekar og hvor viktig budskap han har bla bla bla....


Er det noen av dere som ser tegninga?


Jeg oppfattet det iallfall litt for seint fordi......


Ehhhhmmmm.... Siden hans hovedmål er å nå ungdommene og videreformidle budskapet om å ta avstand fra narkotika og jeg forteller han at jeg jobber som skolebibliotekar på ungdomsskole, BURDE JEG VEL STRENGT TATT KJØPT BOKA INN TIL SKOLEN OGSÅ?! ELLER?


Dermed ble det til å snu i døra og stille seg i kø igjen...

Image may contain: one or more people, people sitting and indoor

 

And I was back!

No automatic alt text available.

 

Synes det er litt kult med signerte bok av denne fyren her altså!

 

Nå gleder jeg meg til å ta fatt på boka "Min far Pablo Escobar".

#juanpabloescobar, #pabloescobar, #narkobaron, #krimfestival, #cappelendammhuset, #teaterkjelleren, #annegrosvold, #asgeirslettemark, #SebastiánMarroquín, #narkos, #netflix, #minfarpabloescobar

Hektiske dager i Oslo

Derfor må nok bloggen bli nedprioritert, de kommende dagene ...

Kom til Oslo på onsdag, for å få meg Krimfestivalen !

Med 68 nordiske og internasjonale forfattere på plakaten, er det ett veldig travelt program !

I tillegg til Erik Jensen og Torgrim Eggen i samtale med Anne Grosvold, som skulle dele sine inntrykk så langt i den omfattende og pågående rettssaken ..

Det er kommet en del kritikk om at han skulle delta på Krimfestivalen, mens rettssaken pågår!

Dette var noe jeg stusset over selv også, må jeg innrømme ...

(Den lengste pausen i går, varte i hele 8 minutter)!

Med alle disse på plakaten, er det masse jeg vil ha med meg!

Jeg valgte å droppe noen arrangementer for å dra "hjem" (LES: Venninnen min og familien hennes, som er så snille og gir meg husly), for å fikse meg litt...

Stressa som ....... bare det!

Selvsagt hoppa jeg av bussen 2-3 busstopp for sent og gikk meg vill på glatta og det var derfor bare rom for 15 minutt i døra!

Og når jeg stresser, så går INGENTING etter planen!

Sminke seg i en slik tilstand og er vel ikke direkte en optimal løsning, FOR Å SI DET SÅNN!

Men jeg kom meg iallfall ned igjen og fikk plass i Centralteateret, mye takket være ei som holdt plass til meg!

Akkurat i det jeg presset meg forbi Hans Olav Lahlum, minnet telefonen meg på at jeg måtte huske å skru den av i form av høylytt ringing!

Men jeg kom på plass, klar for å høre Anne Grosvold intervjue 2 av de ledende amerikansk forfatterene Tom Hart og Peter Swanson, samt den svenske prisvinnende krimforfatteren Tove Alsterdal.,.

Deretter var det duket for krimteater sport med Kim Haugen, Helen Vikstvedt og Jan-Paul Brekke..

Noe som var sinnsykt morsomt!

Men selv om alle de nevnte forfatterne hadde vært med på ulike arrangementer tidligere på dagen, var ikke presse oppslutningen (i tillegg til skjerpet vakthold) så stor som i går kveld...

Grunnen til dette var at Erik Jensen og forfatteren Torgrim Eggen (som skriver bok om Jensen saken ) skulle komme å oppsummere sine inntrykk av saken så langt !

Jeg stusset på at han skulle komme midt i en så stor, omfattende og ikke minst pågående rettsak !

Dette er også blitt mye kritisert!

Jeg hørte på Hanne Kristin Rohde og Erik Jensen for vel 1 år siden og det var en helt mann som møtte meg i går!

Det var helt klart at 3 år med beskyldinger og mistanker og nå en pågående rettsak som varer helt til 17 juni, tærer på!

Noe han ikke la skjul på selv heller!

TENK å sitte i en rettssal dag ut og dag inn i månedsvis, hvor han er PÅLAGT til å huske fra flere år tilbake?!

PLUSS TUSENVIS AV AVIS OG MEDIEOPPSLAG, der han er klistret til førstesidene og alle har sine egne "synsinger" om han..

Det må være sinnsykt tøft!

Men Krimfestivalen, er noe jeg må komme tilbake til senere...

HER ER DET NEMLIG VELDIG TETT PROGRAM SPEKKET MED SPENNENDE OG STORE KRIMFORFATTERE, BÅDE FRA NORGE, RESTEN AV SKANDINAVIA OG FRA RESTEN AV UTLANDET!

En litt hektisk hilsen, fra en krimelsker på tur!

#krimfestivalen2017, #krimfestival, #krimfestivalenioslo, #erikjensen, #erikjensensaken, #torgrimeggen, #hansolavlahlum, #peterswanson, #annegrosvold, #tomhart, #cappelendammhuset, #centralteateret, #tovealsterdal, #krimteatersport, #kimhaugen, #helenvikstvedt, #jan-paulbrekke, #kritikkmotaterikjensendeltarpåkrimfestivalen

Ungdom og lesing!

 

 


Minecraft bøker, "Gaming rekorder, YouTuberekorder etc, ble en stor hit i skolebiblioteket!

Dette er avansert lesing, som ble kjempe populært blant guttene!

Og det er jo en gang slik at det er guttene vi sliter mest med, når det kommer til lesing!

Men dette viser at så lenge bøkene er av interesse, er elevene logisk nok mer mottakelige for lesing.

Vi vet jo selv hvor gørrende kjedelig, det er å lese noe som ABSOLUTT ikke er av vår interesse! 

I jobben som skolebibliotekar må jeg helt ærlig få si at jeg faktisk bryr meg lite om HVA ungdommene "velger" å lese, så lenge DE LESER!.

Jeg skriver "VELGER" å lese i hermetegn, for dessverre har vi alt for få ungdommer som velger "fritidslesing" fremfor andre aktiviteter...

Ungdommene har en mengde andre alternative aktiviteter som "danker" ut boka med soleklar margin..

Spesielt med tanke på dagens digitale samfunn!

Ungdommene har ikke problemer med finne noe å gjøre på, dersom kompisene ikke er tilgjengelige at the moment ..

Om den umotiverte leseren leser DONALD, so be it! På tross av at undersøkelser viser at elever som leser skjønnlitteratur scorer bedre enn dem som kun leser tegneserirer, avise e.l.  Men noe lesing er bedre enn ingen lesing. Jeg mener det er det viktigste er at det de leser er av interesse, for at det skal være mest mulig hensiktsmessig!

Det viktigste er at eleven/ungdommen FAKTISK LESER og ikke sitter der og "gjesper" med ei bok foran seg..

Ei bok h*n ikke en gang forstår vitsen med å lese og som dermed gjerne resulterer i at h*n helst foretrekker å snakke med sidemannen, fremfor å lese !

Det er faktisk slik at dagens digitale samfunn, krever ekstra sterke leseferdigheter hos elevene...

Mens "vi" fikk lærestoffet vårt "ferdigtygget"  i form av lærebøker eller bøker på biblioteket, som allerede på forhånd var vurdert som brukende materiale.

Er denne kildevurderingen, nå ofte overlatt til elevene selv å avgjøre.

Å vurdere om stoffet er troverdig og om det har relevans med tanke på oppgaven etc, krever veldig gode leseferdigheter!

Bare tenk på den jungelen av informasjon som finnes der ute, med utallige hyperlenker i form at man skal klikke seg videre på uendelig mengder med linker...

Da er det jammen meg fort gjort å gå seg vill, dersom en ikke har tilstrekkelig med lesekompetanse og informasjonskompetanse i bunn (+forhåndskunnskaper innen emne selvsagt!)

Men det kreves ett eget kapittel..

Nå tenker jeg mest på litteraturformidling og skape lesemotivasjon til de unge leserne..

Bøker til de unge må velges med omhu, for ikke å drepe leselysten!

Det sier seg egentlig selv at det må være bøker av interesse, som fenger de og som de kan kjenne seg igjen i for å skape leselyst!

Det som var ekstra gøy å se med disse Minecraft og Gaming bøkene var at disse bøkene ble lånt ut av gutter, "fullstendig" av fri vilje!

Da mener jeg at elevene ikke ble sendt inn spesifikt, for at de skulle låne seg hver sin bok!

Likevel ble disse bøkene revet ut, før jeg omtrent fikk sukk for meg!

Og akkurat dette, tilhører dessverre sjeldenhetene!

Spesielt er gutter og lesing er velkjent problematikk...

Jeg har sett nok av nedslående resultater fra nasjonale prøver, OECD rapporter, PISA undersøkelser om GUTTER OG LESING fra årevis tilbake!

Hvorfor klarer vi på død og liv ikke å snu denne trenden?

Etter hva jeg kan se, har guttene gjort det noe bedre de siste årene.

Men de ligger fortsatt ett  godt stykke, bak jentene! En av tingene som blir pekt på er at gutttene sees på å være mer aktive enn jentene, dette kan være en av grunnene til at gutter leser mindre enn jentene. Men det er også klart kjønnsrollemønster i hvilke type tekster guttene gjør det bedre på enn andre typer. Det viser seg at guttene har mye større behov for ett tema som interesserer dem og som gir dem identifiseringsmuligheter enn jentene.  

Undersøkelser viser også at guttene, blant annet har ett stort behov for mannlige leseforbilder !

HER må DERFOR, fedrene komme mye mer på banen!

Ett annet moment er at det er en velkjent problematikk,at vi MISTER MANGE LESERE I UNGDOMSSKOLE ALDER!

Hvor blir nasjonale lesekampanjer på ungdomsskoletrinnet av?

Selv om de har knekt lesekoden, vet vi jo hvor viktig det er å fortsette med lesingen..

Barn og unge som leser mye, gjør det bedre i ALLE fag!

At mengdetrening er særdeles viktig, sier seg jo selv!

Vi skal sende ungdommene videre til gymnas og deretter gjerne videre til høyere utdanning...

Der de er nødt til å kunne håndtere komplisert fagstoff , tabeller etc og veldig ofte er lærestoffet på engelsk!

Og hvordan kan vi best ruste dem til dette?

Jo MENGDETRENING , MENGDETRENING , MENGDETRENING ...

Og hvordan skal vi få dette til?

Jo vi må tilby ungdommen det de vil ha! Slik at det gir dem motivasjon og ønske om videre lesing!

Det som er av interesse, skaper fascinasjon , fenger dem og dermed driver dem til å ville fortsette å lese!

Når vi har fått dem til å innse at lesing ikke er så verst likevel...

FØRST DA kan vi forsøke å pensle de inn på andre sjangrer og introdusere dem for mer avansert lesing! 

Lydbøker er også ett supert alternativ til lesing!

Om de ikke får den tekniske biten av lesing ved lydbøker, får de selve leseopplevelsen som igjen øker språkforrådet! De får opplevelsen av å leve seg inn i ei bok på samme måte som ved høytlesing. Noe som stimulerer fantasien i mye større grad, fremfor å få alt servert gjennom bilder og lydeffekter. Norsk lyd og blindskriftsforbund (NLB) har en helt genial gratis ordning dor de som av forskjellige årsaker har vansker med å lese! Da får man tilsendt enten CD' er eller man kan låne bøker og få bøkene  direkte inn på telefonen via gratis appen LYDHØR!

Ta evt kontakt med skolen for å få hjelp til dette.

Kommer vi ikke der, er Donald bedre enn gjesping, snakking med sidekameraten og YouTube !

Derfor ville jeg vise til dette eksempelet med Minecraft bøker o.l!

Jeg kjøpte som nevnt nylig inn en rekke bøker om Minecraft, Gaming rekorder, YouTube rekorder etc...

Og det med kjempesuksess!

Jeg satte opp utstilling på slutten av dagen og innen siste time ringte ut var samtlige av bøkene utlånt! Noen av dem var også på engelsk...

Tanken var egentlig først at dette var geniale bøker til elever som av forskjellige årsaker sitter i mediateket (som vi kaller skolebiblioteket vårt) og venter e.l..

Perfekte bøker å tilby elevene i slike situasjoner, der de slipper å lese en bok fra perm til perm.

Men de er også bøker som er supre å tilby den typiske umotiverte leseren, som gjerne velger en bok ut i fra tykkelsen av boka...

Bøker der eleven omtrent driter i innholdet og velger den tynneste boka i hylla, fordi eleven "MÅ" finne en bok å lese!

Om den utvalgte boka nærmest har "bibel skrift" til forskjell på en mer egnet bok som har luftigere skrift, men som er noe tykkere virker det ikke til at de levner noen tanke?

En bok som ikke er en typisk perm til perm bok, kan virke mer overkommelig for en umotivert leser.. Da har elevene mulighet til å bla seg frem til det som er mest interessant for vedkommende.

Tar man en kikk inn i disse bøkene, ser man at det er veldig avansert lesing!

Men på grunn av at innholdet er noe som fenger dem, fikser de fleste denne typen lesing!

 

  

Som nevnt, savner  jeg nasjonale lesekampanjer på ungdomsskoletrinnet!

Jeg har selv kjørt i gang egne "lese konkurranser" i Mediateket (som vi kaller skolebiblioteket vårt) eller "lese utfordringer" er vel ett mer passende ord?

For ifølge 14 - åringen min blir det helt feil og konkurrere i lesing!

Og der må jeg si at han muligens har ett godt poeng?

Uansett har jeg gjort det slik, at jeg har en "utfordring" til elevene gående ett visst antall uker!

Her handler det ikke om å lese mest og at alle i utgangspunktet, skal ha en fair sjanse til å vinne!

Det er jo tross alt den umotiverte leseren, jeg helst vil ha med!

"Utfordringen" går ut på at etter de har lest en bok, fyller de ut en bokanmeldelse (ett skjema jeg har kopiert ut på forhånd og dermed kun er å fylle ut) og putter dem ned i "the magic box"!

Denne anmeldelsen fungerer omtrent som ett lodd...

Og selv om alle i utgangspunktet har en fair sjanse og vinne, vil jo vinnermulighetene øke i takt med hvor mange bøker eleven leser !

Jeg legger vekt på at selve bokanmeldelsen ikke er viktig i seg selv, men fungerer som ett slags lodd ..

Slik at jeg har noe å trekke vinneren på, samt at det i tillegg viser at de har lest boka!

Jeg vil ikke at tanken på å måtte skrive bokanmeldelse, skal hindre dem i å delta!

Her står lesingen i sentrum...

Snakker vi om ekstra svake eller umotiverte lesere, lager jeg gjerne en deal med dem om så og så mange sider e.l...

Og det er nå en gang slik at, epler, gummi armbånd o.l som funker fett på barneskolen, ikke akkurat motiverer en ungdomsskole elev til lesing!

Derfor har jeg hatt 3 premier, som gjerne består av gavekort på kino for 2, gavekort på kjøpesenteret og gavekort på pizza!

Jeg har bevisst lagt opp til at dette ikke krever noen ting av lærerne, med mindre de selv vil "utnytte" det i undervisningen mtp leseprosjekter eller (og) skrive bokanmeldelser etc...

Men jeg må si at jeg savner nasjonale lesekampanjer, også på ungdomsskoletrinnet!

Jeg er selv en av dem som først oppdaget i voksen alder, at lesing faktisk var gøy!

Eller det vil si...

Jeg leste bøker i barneskole alder, bøker som Frøken Detektiv og jeg var også med i flere bokklubber som feks TL klubben!

Men som så mange andre, "datt jeg av lasset" på ungdomsskolen..

Jeg minnes lesing fra den tiden som ett ork og en type aktivitet som jeg måtte igjennom på lik linje, som med lekser og annet skolearbeid!

Det måtte en påske og hyttetur med svigers i godt voksen alder til, for å finne ut at lesing faktisk er gøy!

Svigermor tilbød meg den rette boka og jeg ble hekta!

Hun var selv nylig blitt ferdig med Da Vinci koden, dro den med seg på fjellet og foreslo at jeg skulle lese den ...

Og i mangel på noe annet så...

Ikke stygt ment, på noen som helst måte!

Men etter påskens se & hør var lest så grundig at jeg til og med hadde lest om kongefamilien og i påvente av påskekrimmen, måtte en jo finne på NOE!

Og etter noe motvillig ha begynt på Da Vinci koden, ble jeg oppslukt !

Jeg ble tilbudt helt feil bøker på ungdomsskolen !

Mulig at vi bør bevare "kultur arven" og gjøre elevene kjent med de gamle klassikerne ?

Men vi MÅ IKKE DREPE LESELYSTEN til elevene ved å "tvinge" dem til å lese bøker, som de overhodet ikke kjenner seg igjen i

Kjør heller film eller lignende av de gamle klassikerne og tilby dem bøker som de har interesse for, som de kjenner seg igjen i og som fremmer leselysten !

Jeg jobber nå på den samme ungdomsskolen, som jeg gikk på selv..

Og jeg innrømme at jeg er den eneste av de jevnaldrende jeg har pratet med som IKKE husker Mediateket!!

"Åhhh jobber du der?!! HUSKER DU .... bla bla bla?'

NOPE...

Og uansett hvor iherdig de prøver å gjenskape/fremkalle gode gamle minner...

NOPE....

Sorry, but still not a fat chance!

 

MERK: Jeg jobber som skolebibliotekar, men har fortsatt litt igjen før fullført skolebibliotekarutdannelse ved Universitetet i Agder.

Men dette er uansett mine tanker om unge og lesing.

 

#leselyst, #ungdommeroglesing, #gutteroglesing, #minecraftbøker, #gamingrekordbøker, #youtuberekordbøker, #gutteroglesing, #skolebibliotek, #litteraturformidling, #lesemotivasjon, #leseglede, #dagensdigitalesamfunn, #nasjonaleprøver, #pisaundersøkelser, #oecdrapporter, #leseforbilder, #fedresomleseforbilder, #nlb, #lydhør, #norsklydogblindeforbund , #skolebibliotekarutdannelse, #uia, #universitetetiagder, #nasjonalelesekampanjer

"Grugleder" meg til "krim reality" på TV i kveld!

 

Kjempe spent på det nye konseptet, som SELVSAGT ingen andre enn Jørn Lier Horst står bak!

En av mine absolutt favoritt forfatter!
 

Lar meg ikke slutte å fascinere av den mannen!

Hans helt geniale evne til å skrive realistisk krim til alle aldre, barn, unge og voksne, synes jeg er ufattelig imponerende! 

I jobben som skolebibliotekar kan jeg tilby alle hans bøker til alle elever.

Da med tanke på hvor vidt spenn det er i leseferdigheter og modenhet på ungdomskolen.

Det som er det beste er å kunne tilby lettleste bøker, som inneholder spenning som passer modenhets nivået!

 Det er faktisk ikke lett og finne slike bøker.

Bøker som er lettlest, men likevel er fengende og spennende for målgruppen!

(Vi var så heldig å fikk han til 2 oppdrag på skolen i november. Jeg fikk det ærefulle oppdraget å hente han på flyplassen og kjøre han til hotellet! Var litt flaut da han fortalte meg dagen etterpå, at jeg hadde "lempet"  han av på FEIL HOTELL!!   DAMN!!!)

 

Nå tar han altså steget videre og lager TV av «gammel forsvinningsgåte»,verdens første "krim reality".

 Der deltakere skal løse gåten ved hjelp av ledetråder og bevismateriale!

Har forstått at deltakerne for litt å bryne seg på, en rekke utfordringer  i skumle omgivelser og skremmende opplevelser underveis!

Jeg ser for meg sånn «skrekk film», der reality goes wrong type ting!

VELDIG SPENT PÅ KONSEPTET GITT!

Men nå er det på tide å benke seg foran TVN

#JørnLierHorst, #DødensTjern, #TVN, #VerdensFørsteKrimReality

Raga Rockers konsert i går! (Backstage)

Heiv meg rundt i siste liten og fikk med meg Raga Rockers konserten i Kopervik i går!!!

Det var litt vel i siste liten og jeg gikk derfor dessverre glipp av de 20 første minuttene!Men må innrømme at det veide noe opp, da jeg fikk komme backstage med dem :-) (Eller "upstage", alt etter hvordan man veldger å definere ordet backstage?)

I alle fall hyggelige karer, som bad meg forsyne meg med det jeg måtte ønske :-)  
Han som skulle ta bilder, advarte meg at var elendige å ta bilder...

EHHHHMM.... KØDDA NÅ?! Det hvite nederst på bildene er dekselet mitt BTW! (og det er på ca 80 % av bildene hehe)

Selv om jeg hørte mye på Raga Rockers i ungdommen, har jeg faktisk aldri vært på konsert med dem før!

Men siden Raga Rockers startet opp i 1982 (Den gang lille Silje KUN var 3 år)...

Er det ikke til å stikke under en stol at gjenværerende medlemmene fra den gang, er begynt å dra litt på årene...

Og det vil jeg tro preger intensiteten på scenen, uten at jeg har grunnlag nok for å uttale meg noe videre om det!


(Trykk på link for å høre "Noen å hate")

https://www.facebook.com/silje.l.olden/videos/10154887602133134/?l=5235216327063547789

"Gu ka me kosa oss" Hehehe
 

Må si det var en OVERRASKENDE SKJERPET gjeng som møtte meg på bakrommet, med tanke på at enkelte av medlemmene har holdt på med dette i nærmere 35 år!

Den skal de jaggu meg ha KRED for!


Det var noe helt annet og treffe disse gutta, enn den gang jeg var på nachspiel med JOKKE OG VALENTINERNE etter en konsert. (Og til dels "backstage" med Valentouretteen del år senere)

Men å prøve å holde en samtale med Joachim Nielsen?(Jokke) SEE THE PICTURE?

Nei da var det hakket enklere å holde samtalen i gang med denne karen her! (Vokalisten)

Til tross for super greie karer og helt KNALL musikk, må jeg innrømme at  Jokke og Valentinerne er den del hakk bedre etter min smak..

Men dem er det ingen som slår uansett!

Husker jeg tok dødsbudskapet til Jokke med STOR sorg, der jeg satt på internett kafe`i Sør Afrika og hadde fått mail av venninna mi Marianne om at Jokke var død!

#Ragarockers, #konsert, #Kopervik, #Ovenpaa, #Backstage, #Noenåhate, #Jokeogvalentinerne, #JoachimNielsen

Dagens luke i adventskalenderen slo virkelig an!

Hev på bilde av meg og Mr. Hiorst, mest for "løye" og tull😂

Det var rekord mange som deltok i dag!

Og det var skikkelig gøy og høre ungdommene diskutere seg i mellom!

Kom tydelig frem at de hadde fulgt med i timen når vi hadde forfatterbesøk av Jørn Lier Horst !

Det ble diskutert betydningen sv bokstavene i Clue..

Enkelte talte på fingrene ...

Og det ble diskutert sluttordet, av forbokstavene i bøkenes titler!

Noen visste svaret bang ,for de hadde lest samtlige av bøkene !

Helt herlig engasjement og knall å høre de diskutere foredraget!

Det viser hvor gull verdt , slike forfatterbesøk er!!!

I dag var det vel så mange gutter som jenter som svarte på dagens spørsmål !

HIGH FIVE!

#forfatterbesøk. #Jørnlierhorst, #clueserien, #leselyst, #julekalendet, #adventskalender, #adventskonkurranse

ÅRETS FARSDAGS GAVE TIPS !

Til tross for faren med å røpe min egen farsdagsgave, vil jeg dele tipset med dere...

Er nå halvveis i Geir Tangens sin debutbok "Maestro" og pakken til pappa ligger allerede klar!

Så til dere som fortsatt tenker som det knaker, over hva dere skal gi pappen/mannen deres på søndag?

Problem solved, jenter!

Jeg synes i utgangspunktet presanger til mannfolk eller hankjønn generelt, kan til tider være ett mareritt....

Min erfaring er at til eldre de blir, til verre er det!

Og selv synes jeg ikke at farsdags presangene, skal være altfor dyre!!

Derfor... Til billigere presangene skal være og til eldre "guttene" er, jo mer HEKKAN er det å finne noe!

Konklusjon: Kalendergaver til gutt 14 år? = ETT REINT "HELVETE"!!! (Sorry ordbruken)

PS ! Tips på den fronten, tas i mot med den STØRSTE takknemlighet!

Men her får du altså en FANTASTISK BRA krimroman i pocketutgave, til rundt 150 spenn 👍

Ikke nok med at boka er.sykt spennende fra første stund, noe som gjør den nærmest umulig å legge fra seg....

Men i tillegg har boka en drøss med effektfulle skildringer og utallige gullkorn (gjerne med en sånn passe snert i... som "Silje" liker det 😂) som kommer på rekke og rad! En perfekt balanse, uten at det tar helt av med fare for å overskride til at den blir full av klisjeer!

En krim som får deg til og trekke på smilebåndet både titt og ofte, til tross for den brutale handlingen.... Hva skal en si? Det gir iallfall ingen grunn til å være i tvil, om hvorfor denne boka er blitt en så STOR suksess!

Ei bok som har fått meg til å stoppe opp MER ENN 1 GANG og tenke....

Hvor i SVARTE tar han alt fra? (Les: Forfatteren)

Jeg bare digger bokas MANGE gullkorn og andre litterære virkemidler!

(Nesten) Det kuleste med boka er jo at den handler om en seriemorder i Haugesund, der hovedpersonen er en journalist i Haugesunds Avis som med kontor i det nye mediehuset skuer utover karmsundsgata...

Geir Tangen skildrer lokalmiljøet, slik at vi fra området på ingen måter har vansker med å leve oss inn i boka...

For all del, det betyr IKKE at det KUN er ei spennende bok for oss lokale!

Dette er jo den type skildringer som blir brukt i ei hver bok... Men det er jo kult å høre beskrivelser fra Eivindsvatnet,Djupedalen, Haraldsgatå, Skjoldaveien, Norheimskogen, Smedasundet, MM, Risøynå, Utsira, Grinde,Karmsundsbrua etc...

Istedenfor Nydalen, Aker brygge, Sognsvann , Carl Berner plass, Frognerbadet , Slottsparken etc for en gang skyld?

Det er tross alt ikke skildringene fra Haugesund og omegn som har gjort at Geir Tangens første bok i skrivende stund er SOLGT TIL HELE 15 LAND!!!

Selv om krim ikke er pappas favorittsjanger , vil jeg tro han vil ha stor glede av å lese ei knakande god krimbok fra Haugesund! Veldig gøy å lese! Du kjenner deg igjen overalt, dersom du er her fra!!!

TIL ALLE DERE SOM HAR FEDRE/MENN SOM LIKER KRIM?

Kan jeg iallfall garantere at denne boka blir en innertier, som farsdags presang! (Eller julepresang for den del)

JEG FØLER MEG NØDT TIL Å UNDERSTREKE NOK EN GANG, AT DETTE ER EN GLIMRENDE KRIM ROMAN ENTEN MAN BOR HER ELLER DER!

Men skildringen av lokalmiljøet, gjør at den er super lesing også for en som i utgangspunktet "ikke krimelsker" 👍

http://bok365.no/artikkel/norges-storste-krimblogger-debuterer/#.WCIAnXS5Sf0

God lesning alle sammen 👍

#Geirtangen, #Maestro, #bokblogggeir, #farsdagsgave

bLEST betyr så mangt!

I tillegg til å tilby over 40 arrangementer tilpasset enhver alder og smak, byr det på rundt 30 forfatterbesøk på skolene i kommunen.

Skolebesøk som dette er GULLVERDT, med tanke på både lesestimulering og lesemotivasjon.

Forrige fredag var vi så heldige og hadde besøk av Tonje Tornes.

(Beklager litt sent innlegg, mye trøbbel med bloggen for tiden pluss dårlig bildekvalitet)

Tonje Tornes gav oss ett innblikk i sin spennende jobb som tegneserieredaktør i Egmont, kombinert med familieliv og skriving.

   

Hun jobber for tiden med sin 3. bok i Kire serien, som er bøkenes hovedpersonens navn Erik baklengs.

Tidligere har Tornes gitt ut bøkene «Hulder» og «Forbannet» i serien.. 

 

Det er spennende bare det å høre om hvordan ett bokomslag blir til, ved å få se forskjellig utkast, høre forfatterens tanker bak det å bli bevisstgjort at her er ingenting er overlatt til tilfeldighetene.

Her har Tornes fått en «hyllest» til boka si Hulder, gjennom førstesiden til NEMI!
 

VANNVITTIG KULT, spør du meg?!

Her viser hun en stripe, hvor hun er skrevet inn i Pondus ! 

Hun trollbandt elevene med sine historier om ulike skikkelser og gamle myter.

Med sin fascinasjon over både myter og tegneserier, ønsket hun å sette sammen et superteam med ulike superkrefter basert på mange av disse skikkelsene fra gammel overtro, myter og sagn!

Vi fikk høre om blant annet Nøkken, Huldra, Djevelen, Futen, Mare (som red folk i søvne, derav mareritt)

Perfekt for 8 klassingene som har eventyr på pensum!

Hun fortalte elevene om hvordan hun fra ung alder var veldig opptatt av tegneserier, hvordan hun bestilte tegneserier, tok ut dollar i banken og postet disse! Til tross for usikkerheten fra gang til gang , om både pengene og bladene kom frem?

      


 

Ett perfekt bilde på hvordan internettets inntog har forenklet det meste og preger både oss og dagens ungdom sin hverdag.

Kunne trodd dette var en historie fra  AGES AGO og virker muligens like usannsynlig på ungdommene som oldtidens myter og sagn! Hehe?

At vi har en forfatter foran oss, oppslukt av tegneserier mener jeg styrker min overbevisning om hvor viktig det er å tilby elevene lesestoff som virkelig engasjerer og interesserer dem. (På deres nivå) Om det er tegneserier, so be it!

Deretter blir utfordringen og motivere dem til videre lesing, innen andre sjangere og lesenivå etterhvert?

(I følge meg selv hehe) er det ekstremt viktig å prøve som best vi kan og unngå å gå i fella og tilby elevene feil bøker med tanke på interesseområder, tidligere leseerfaring og modenhet (da spesielt de umotiverte leserne, som gjerne har bestemt seg på forhånd at lesing nærmest er det kjedeligste så finnes!)

Det kommer frem fra en mengde undersøkelser og kartlegging at (LOGISK NOK) må vi kunne tilby ei bok med spennende innhold innen deres interessefelt som engasjerer dem og som de kan kjenne seg igjen i, for å kunne fremme leseglede. Da har de naturlig nok mye lettere å leve seg inn i historien, som dermed bidrar til å drive leseren videre.

Å nærmest, , "prakke"  på elever som i utgangspunktet ikke liker eller har mye erfaring med lesing (med det mener jeg lystlesing på eget initiativ)  fordi eleven SKAL lese ei bok, kreves det å ha god nok tid til å finne DEN RETTE boka til DEN spesifikke eleven (at den er for enkel, den er for kort, nei nå skal vi lese den typen? Pga pensum etc. Er FULLSTENDIG feil utgangspunkt, dersom vi ønsker å fremme lesing ). Feil bok til en uerfaren og umotivert leser er ganske så sikkert det samme, som å DREPE leselysten og videre lese motivasjon..

Har de fått tilbudt en bok som gir dem bekreftelsen på den forutinntatte holdningen om at «Jepp lesing er kjedelige greier».  Da er mye av skaden allerede gjort! Slike leseopplevelser er etter min mening med, på å forsterke deres holdninger til lesing. En erfaren leser er naturlig nok mye mer rustet for å «takle» en dårlig bok, fordi h*n vet at det finnes mye spennende å lese og som appellerer til dem!

RETT bok kan/vil derimot påvirke i motsatt retning.

En aldri så liten avsporing der gitt.

Men att slike forfatterbesøk er inspirerende og motiverer til lesing er det unektelig ingen tvil om!

Som nevnt i tidligere innlegg er det bare til å ta en titt på UTLÅNSSTATISTIKKEN..

Den sier alt..

Jeg måtte allerede på forhånd supplere med ekstra eksemplarer av bøkene hennes og regner med at jeg må til innkjøp av flere bøker, nå i etterkant av besøket!  

Tusen takk til Tonje Tornes for fantastisk inspirasjon og en helt super formidling av bøkene dine!Takk for at du pirret nysgjerrigheten deres akkurat tilstrekkelig nok til å lese bøkene dine og forhåpentligvis gi dem innfallsport til å ønske om å lese ENDA FLERE BØKER!!!

 

#TonjeTornes, #Tegneserieredaktør, #egmontforlag,#kireserien, #hulder, #forbannet, #lunsjtegneserie, #pondus, #Forfatterbesøk, #blest, #litteraturfestival, #tysvær, #x-men, #superhelter,

 

Les mer i arkivet » September 2017 » August 2017 » Juli 2017

, Tysvær

Mamma til 3 - hverdagslivet med ekstra utfordringer, som følge av CP diagnose... I tillegg ble jeg diagnostisert med ADD i voksen alder.,Jeg skriver om hverdagslivet, interiør og diverse DIY prosjekter, ofte med fokus på å kunne mestre ting på sin måte.Man bør i det minste forsøke! Jeg skriver som regel med itt humor og en god del galgenhumor må til!! Siljemedvilje = Imperfectly Perfect!


  Trebarnsmor med CP og ADD, som blogger om hverdagslivet,interiør og DIY prosjekter.
Instagram: @siljemedvilje1 Facebook: Siljemedvilje Interiørgruppe: For oss som digger interiør og andre diverse DIY prosjekter.

+ Legg meg til som venn


Kategorier

 • » Bite me!
 • » Blogg
 • » Bøker
 • » Bøker/Forfattere
 • » CP
 • » eBAY Baby
 • » Familie
 • » Fascinerande
 • » Ferie
 • » Flaut
 • » Fornøyd
 • » Full kontroll
 • » Happy
 • » Interiør
 • » Kidsa
 • » Kossen i hekkan får eg det te?
 • » Made by Silje
 • » Panikk
 • » Shit happens!
 • » Shopping
 • » Stakkars
 • » Trening


 • Arkiv

  September 2017 August 2017 Juli 2017 Juni 2017 Mai 2017 April 2017 Mars 2017 Februar 2017 Januar 2017 Desember 2016 November 2016 Oktober 2016 September 2016 August 2016 Juli 2016 Juni 2016 Mai 2016 April 2016

  Søk i bloggen

  hits